• YEAR
    2020
  • STATUS
    Design
  • SITE AREA
    55.000 sq.m.
  • BUILD UP AREA
    4.900 sq.m.
  • TYPE
    Hotel Eco Resort
  • LOCATION
    Peloponnese

Hotel HO! – Eco Resort in the Peloponnese

architecture | leisure and tourism

  • YEAR
    2020
  • STATUS
    Design
  • SITE AREA
    55.000 sq.m.
  • BUILD UP AREA
    4.900 sq.m.
  • TYPE
    Hotel Eco Resort
  • LOCATION
    Peloponnese
The project involves the design of a new eco resort in a Mediterranean scenery, consistent with the contemporary way of living, where simple building volumes merge into the landscape and everyday living takes place between indoors and outdoors.

The main objective of the design was maintaining a low energy footprint and the adaptation into the environment, by using small openings to the north, proper shading and ventilation, including patios, arcades and pergolas. The landscaping is lush with native plants and every roof is planted creating a microclimate that prevents overheating and allows the continuity of the natural site for birds and insects.

The HO! is organized in three units: The center, with the reception, spa-gym, café-restaurant, office-storage, shops, outdoor sport facilities and parking spaces; the blocks of rooms around the central pool and the blocks of bungalows more isolated. The building units are connected through a network of pathways adapted to the terrain.

The block of rooms is organized in a simple way, offering a broad selection of shapes that adapt to different terrains. All rooms are planned in a grid and are arranged in a linear sequence, with large rooms in the basement and smaller ones on the upper floors. Open, outdoor staircases with corridors connect the buildings and their clusters of rooms, following the elevation lines of the plot and the preferred orientation.

In the block of bungalows the rooms are placed in a row forming arched units, achieving better integration in the terrain and a wide range of unobstructed views from their private courtyards and pools, which may extend to the sandy beach, follow the rocks with steps or end on a platform on the waterfront.

The ability of adjusting the size of this hotel is a key parameter in this design process; the hotel can begin to operate and grow later by adding more blocks of rooms and bungalows or by creating larger blocks. This growth strategy, combined with the flexible adaptation to different locations and sites, makes this a prototype to be emulated.

Privacy    Imprint